ستیز با ستم و ستمگران به ویژه حاکمان ستم و بر پاییِ عدل یکی از درس ‏های عاشورا در عرصه رفتار ی است. عاشورا به ما می‏آموزد که انسان مسلمان نمی‏تواند در برابر ستم و ستمگران سکوت کند و بی‏تفاوت بماند؛ اگر سکوت کرد در حکم همان ستمکار است. امام‏حسین(ع) در یک سخنرانی که در منزل بیضه» در برابر سپاهیان حرّ فرمودند:

ای مردم. رسول خدا(ص) فرمود: اگر کسی حاکم ستمگری را ببیند که حلال خدا را حرام می‏کند، عهد و پیمان الهی را می‏شکند، و با سنت رسول خدا مخالف است، و با بندگان خدا به ستم و بیدادگری رفتار می‏کند، پس با گفتار و کردار در برابرش نایستد بر خداست که این فرد را نیز با همان حاکم ستمکار محشور کند.» " 1 " آن بزرگوار سپس از بنی‏امیه و پیروان آنها به عنوان نمونه و مصداقی از سخنان پیامبر گرامی اسلام یاد کرده و می‏فرماید:
مردم آگاه باشید که بنی‏امیه و اتباع آنها پیرو شیطانند و از پیروی و بندگی خدای بخشنده سرپیچی کرده‏اند، فساد و تباهی را آشکار ساخته‏اند و حدود الهی را تعطیل کرده‏اند و اموال مردم را به خود اختصاص داده‏اند. حرام خدا را حلال و حلالش را حرام کرده‏اند. من از هر کس شایسته‏ترم که وضع موجود را تغییر دهم.پس لازم است از روش من پیروی کنید زیرا عمل من برای شما حجّت و سرمشق است.» " 2 " از سخنان یاد شده چند نکته اساسی زیر استفاده می‏شود:

1. مبارزه با ستم ستمگران و مان به حدود و قوانین دین واجب است. این برنامه باید سر لوحه زندگی امت اسلامی در گستره تاریخ در هر سرزمینی باشد.

2. سکوت در برابر حاکم ستم، گناهی بس بزرگ و در حدّ گناه همان حاکم ستم است.

3. حکومت یزیدی از مصادیق حاکمان ستم و مان به حدود و قوانین الهی است. از این روی مبارزه با او نیز تکلیف الهی است. امام در نامه‏ای به مردم کوفه می‏نویسد:
فلعمری ما الامام الّا الحاکم بالکتاب، القائم بالقسط، الدائن بدین الحق، الحابس نفسه علی ذات الله؛ " 3 ".
به جان خودم سوگند، امام و پیشوا تنهاکسی است که برابر کتاب خدا داوری کند. دادگر و متدین به دین حقّ باشد. وجود خویش را وقف و فدای فرمان خدا کند.» امام‏حسین(ع) در همین نامه سخنان مردم کوفه را که نوشته بودند: لیس لنا امام؛ ما امام نداریم، تأیید کرده است، چرا که آن بزرگوار یزید را دارای شرایط امامت و حکومت نمی‏داند. زیرا که اجرای حقِّ و عدالت، عمل به کتاب خدا از شرایط امام و حاکم است و یزید هیچ یک از این شرایط را ندارد.

1- تاریخ الامم و الملوک، طبری، ج‏4، ص‏304
2- همان
3- الارشاد، شیخ مفید، ص‏204

منبع: کتابخانه سایت راسخون

عدالت خواهی و ستم ستیزی ( اولین درس عاشورا )

تفاوت درس و عبرت

خدا ,ستم ,حاکم ,مردم ,برابر ,کند ,ستم و ,در برابر ,خدا را ,است از ,را حرام

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

ABGINEH PHOTOGRAPHIC STUDIES INSTITUTE rasanhonarc تخفیف دونی tamiratebartar زندگی در پیش رو سریال و فیلم, داستان, معرفی, عکس بازیگران وبلاگ نمایندگی وحید دنياي رنگارنگ فیلم و داستان کتابخانه آنلاین واحه